LEG

- pigeleg/drengeleg -

 

I 50erne var det langt mere almindeligt end i dag, at børnene hjalp til derhjemme eller havde lønnet arbejde hos andre. Det betød dog ikke, at der slet ikke var fritid. Det var der. Ikke mindst fordi der ikke fandtes daginstitutioner. Men fritiden var ulige fordelt: Pigerne havde mange jobs derhjemme, mens drengene var langt mere frit stillet.

Med hensyn til pigernes lege er det første, der falder mig ind: Leg med dukker - nogle af celluloid, andre dukker havde et blødt, fabriksfremstillet hoved og en hjemmesyet blød krop. Sommetider var der også en dukkevogn, så dukkerne kunne blive kørt en tur.

Nogle af pigerne havde også et dukkehus, som kunne være hjemmelavet, hvad angik huset og inventaret. Man kunne dog købe f. eks. mini-murstenstapet og færdige møbler.

For at blive i dukke-afdelingen skal det nævnes, at der fandtes påklædningsdukker af karton og dertil hørende tøj. Noget af det kunne man skaffe sig ved at spise havregryn eller kiks.

 

 

LEGETØJ

Noget, som både piger og drenge havde til fælles, var glæden ved at samle på ting i serier. Det kunne være bøger: pigebøger eller drengebøger. Glansbilleder (foto), servietter og nipsenåle (mest pigerne), marmorkugler og hønseringe (foto) (mest drengene). (Nipsenåle, marmorkugler og hønseringe blev brugt til spil).

Hvad boldspil angår, havde drengene nærmest eneret på fodbold, mens pigerne var mestre i at spille med flere bolde op ad en væg. Sommetider var det sæson for "Antonius", hvor to hold stod på hver sin side af et hus og forsøgte at kaste en lille bold over taget, så modparten ikke kunne gribe den. Her var både piger og drenge med. 

Hvad angår kunsten at lære at køre på cykel, var det også et fælles problem. Det skulle jo læres, enten man var pige eller dreng , men dengang var det ikke almindeligt at eje en cykel i børnestørrelse med støttehjul. Måske var de første forsøg med balancen en tur med et "trillehjul" (kasseret cyklefælg) drevet frem af en pind. Når det så var alvor, havde man måske været så heldig at arve en gammel damecykel, hvor sadlen var blevet afmonteret og anbragt længere nede på cyklen. På et tidspunkt tog man simpelthen mod til sig - og så kunne man cykle!

Mange lege var forbeholdt drengene. Hvad angår samlermanien var det vist kun drengene, der samlede på frimærker og mælkekapsler. De sidste stammede fra de gennemsigtige mælkeflasker fra de forskellige mejerier og var lavet af aluminiumsfolie med mange strålende farver. De kunne anbringes som pynt på egerne på cykelhjul.

Senere blev kapsler af plast brugt som en slags "spareindretning" (af begge køn, naturligvis). Hvis man anbragte sin salmiakstang (til 10 øre) indeni kapslen, var det kun muligt at sutte på den. På den måde varede den meget længere.

Hvis man også ville lave larm med sin cykel, spændte man et stykke pap fast på cyklen, så det ramte egerne, når man kørte. Nemt og larmende! 

Det var ofte kreative udendørs aktiviteter, der optog drengene: bygning af hytter i skoven, fiskeri ved søbredden, skydning med slangebøsse eller flitsbue, opsætning af hjemmelavede drager med lang papirhale af sammenkrøllede avisstumper, udhuling af lygtemænd (lavet af kålrabi=kålroe) var et fast ritual om efteråret.  - Indholdet smager udmærket, men lugten af en lygtemand med tændt stearinlys var uudholdelig.)

- Hvis der var tilstrækkelig mange drenge, var det oplagt at lege "cowboys og indianere" eller "sabotører og tyskere".

En del af de nævnte former for leg i fritiden kunne også leges i skolegården - men der var også lege, der udelukkende foregik i skolegården. Det kunne både være sanglege, forskellige fangelege såsom "dåseleg" (hvor man kunne befri ved at sparke til en dåse) eller "en-to-tre-krone" (hvor fangevogteren skulle huske de tilfangetagnes navne), når en ny blev taget til fange).

Sommetider tegnede man en "mand" eller en "flyver" i gruset i skolegården. Dem skulle man så hoppe i efter nogle bestemte regler. Der var svært at komme hele vejen igennem uden at lave fejl. Der var også en leg, der hed "hugge i land", hvor det gjaldt om at erobre territorium ved at ramme rigtigt i jorden med en kniv. - 

Der blev også trænet i længdespring og højdespring i sandkassen i frikvarterene.

 

Sjipning var pigernes speciale. Det foregik efter sindrige regler. Sommetider blev der brugt et langt tov, som to piger skiftedes til at svinge, mens de øvrige deltagere forsøgte at tage så mange ture som muligt.

At hinke var en anden af pigernes aktiviteter. Det foregik i nogle afmærkede hinkeruder, hvor man skulle hoppe på ét ben og skubbe en hinkesten med foden foran sig. Hvis man var heldig, kunne man erobre en hinkerude.

Det skal lige nævnes, at ved vestsiden af skolegården på Stilling Skole var der et bredt, tilvokset læhegn, der kunne kunne bruges til at lege i.

Det skete af og til, at der blev leget i selve skoletiden. Det kunne være lege som: "Fri til kongens datter", "Panteleg - Tag den ring og lad den vandre", "Alle mine kyllinger - kom hjem", "2 mand frem for en enke".

---oooOooo---

Til forsiden